理事長挨拶 学園長挨拶

『神よ、変えることのできるものについて、
それを変えるだけの勇気をわれらに与えたまえ。
変えることのできないものについては、
それを受けいれるだけの冷静さを与えたまえ。
そして、変えることのできるものと、
変えることのできないものとを、識別する知恵を与えたまえ。』

上記は、アメリカのニーバーという牧師が残した言葉です。
「変えてはいけないものを、静かに受け止める」一方で、
「変えなければいけないものを、変える勇気をもつ」。
啓明学園は今まさに、そうした変革の時期にあります。

「世界を心に入れた人を育てる」という国際人育成の本学基本理念と、
「キリストの教えに基づく人格教育を行う」という学園の基本精神は
そのままに、その2つをつなぐ学力を強化すること。

21世紀はグローバル化社会です。
人と人とがお互いに支え合って世界は成り立っているのです。
一人ひとりが豊かな感性を身につけ、広い視野を持ち、
人の心を大切に考えることが異文化理解を深めるために不可欠です。
日々の学習において、
語学力・創造的かつ分析的思考力等とともに思考の柔軟性や主体性を養い、
自国と世界の文化を理解し、対等に良好な関係を築く人間力を養っていきます。

理事長 内藤 洋介
学園長 北原 都美子

Greeting from the Chairman of the Board and the Head of School

The Serenity Prayer
O God, give us serenity to accept what cannot be changed,
Courage to change what should be changed,
And wisdom to distinguish the one from the other.

The prayer above was written by the American theologian Reinhold Niebuhr. We at Keimei Gakuen firmly believe it the necessary of recognizing that which must be changed. With this prayer in our hearts, we will uphold these teachings and look towards a better future.

The importance of the globally conscious individual is one of the main philosophies of this school. We seek to nurture and engage our students in order to become global citizens.
In addition, the spirit of this school is derived from educating our students based on the teachings of Christ. Strengthening our students’ academic abilities based on these two principles has become the foundation of this school.

We as individuals living in the global society of the 21st century must come together to support each other. Each person brings with them their own individual perspectives. In order to better understand those with different cultures, education is essential.
Language skill acquisition helps to nourish independence, in addition to providing the capacity to think creatively and analytically. To understand different countries and cultures of the world, we at Keimei will continue to cultivate our students’ potential and build good relations with people across the globe.

Yosuke Naito, Chairman of the Board
Tomiko Kitahara, Head of School